Kraslice
Nechcete jedovaté kraslice?
Žádný problém – na výrobu těch stoprocentně zdravých a ekologických si vezmeme běžné kuchyňské suroviny: škrob, mák, krupici, mouku, pohanku, jáhly, kuskus, koření, jako třeba červenou papriku, majoránku, hořčičné semínko, červený pepř a jiné kuličky koření, případně cokoliv jiného sypkého a jemného.
A dokonce nejsou nutná ani vajíčka – pokud chcete, můžete vytvářet kraslice papírové, zvlášť pro nejmenší to bude snazší, než zdobit opravdová vejce, která tak ráda vyskakují z ruky. Vystřihněte z tvrdého papíru tvar vajíčka a pracujte s ním podobně, jako s opravdovým vařeným nebo vyfouknutým vajíčkem. Na jednu stranu můžete napsat „pro dědečka od Martinky“ a druhou stranu takové „kraslice“ nazdobit…
Dále potřebujeme prstíky nebo třeba i štěteček, mističky na náš zdobicí materiál a hrnec a vodu na přípravu škrobu. Navíc dobrou náladu, jako obvykle s dětmi trpělivost, a fantazii…
Postup:
Jednotlivé suroviny si nasypte do misek.
Podle návodu připravte škrob. Až bude hotový, štětcem (lze vytvářet úhledné ornamenty), prsty a nebo namáčením špičky vajíčka v misce se škrobem – naneste škrob na vajíčko. A následně vajíčko posypete nebo obalíte ve vámi zvolené zdobící surovině. Ta se na škrob nalepí.
A nechte zaschnout…
Pokud chcete zabránit drolení ozdob, můžete vajíčko zabalit. Parádně – do kousku celofánu, a nebo třeba do barevného ubrousku a převázat vzniklý tajemný balíček velikonoční pentličkou. A nebo můžete vzácná vajíčka usazovat do hnízdeček, třeba z rozstříhaných obalů na vajíčka, případně do domečku – krabičky vystlané vatou apod.
FYLA přeje všem klientům, pracovníkům i příznivcům veselé, krásné, ba parádní Velikonoce!